Motion till riksdagen
2017/18:1847
av Marie Granlund (S)

Intensifierad strategi mot mördarsnigeln


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en intensifierad strategi mot mördarsnigeln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln, sprider sig explosionsartat över landet. Mördarsnigeln sågs för första gången i Sverige 1975. Nu finns den i Götaland, Svealand och även längs Norrlandskusten och skapar stor förstörelse.

Mördarsnigeln är hermafroditisk och kan tack vare detta utföra självbefruktning. Förutom detta har denna art en mycket stor produktion av ägg, över 400 ägg per individ. Äggen har en utvecklingstid på cirka fyra veckor och efter endast fyra veckor till är sniglarna könsmogna. Detta gör att arten som inte har någon naturlig fiende snabbt kan massföröka sig.

Mördarsnigeln har passivt spridits genom att ägg och sniglar följer med transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall. Favorittillhållet är trädgårdar i tätbebyggelse. Villaägare, koloniägare och andra fritidsodlare drabbas men också det kommersiella jordbruket.

Problemet är således stort och kräver åtgärder såsom forskning om olika handlingsmetoder, tuffare kontroller av plantskolor och import av växter. Frågan bör också lyftas på EU-nivån.

 

 

Marie Granlund (S)