Motion till riksdagen
2017/18:1846
av Johanna Haraldsson (S)

Skogsbruk, artskydd och nyckelbiotoper


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skogsbrukets viktiga roll och behov av långsiktiga förutsättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska skogen skapar jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Det är därför avgörande att vi fortsätter främja ett aktivt, hållbart skogsbruk med ökad tillväxt. Förutom produktionsvärden, naturvärden och möjligheten till rekreation har skogen också en viktig roll i energiomställningen och för att minska klimatpåverkan. Den svenska skogen har också ett unikt naturvärde och ska därför förvaltas i balans mellan naturvård och skogsbruk.

I Jönköpings län är skogsbruket en oerhört viktig näring. Sjuttio procent av regionens markyta täcks av skog, tillväxten är hög och här finns områden med helt unika naturmiljöer. För att skogen ska fortsätta vara den viktiga näring som den i dag är i Jönköpings län och i hela Sverige bör förutsättningarna vara goda och långsiktiga. Många sysselsätts i skogsnäringen, och det finns möjligheter att skapa än fler arbetstillfällen genom innovationer inom förnyelsebara bränslen och material från skogen.

Genom att använda trä i stället för fossilbaserade material, exempelvis vid bostadsbyggande, undviker vi utsläpp och håller dessutom undan koldioxid från atmosfären. För att minska våra utsläpp behöver vi använda hållbart producerat trä i större utsträckning i stället för fossilbaserade material. 

Samtidigt som skogen är en oerhörd tillgång som ska brukas, behöver vi skydda olika djurarter och höga naturvärden i form av nyckelbiotoper. Dessa arter och naturområden finns överallt i landet och är en fantastisk rikedom. Men när dessa områden och arter finns på privatägd mark och kraftigt begränsar markägarens möjlighet att bruka sin mark, uppstår en konflikt mellan skogsbruk och naturvård.

Många upplever att det är en ekonomisk risk att bevara och utveckla naturvärden. Det gäller såväl nyckelbiotoperna som artskyddet. Den som vill köpa skog i vissa delar av landet kan i dag inte förutse skogens avkastningsvärde eftersom du inte kan förutse om och hur mycket du kan avverka. Risken är stor att många drabbas ekonomiskt, samtidigt som färre vill investera i både skogsvård och naturvård.

För att motverka denna konflikt mellan skogsbruk och naturvård erbjuds skogs­ägaren områdesskydd med ersättning i de fall där artskyddet och höga naturvärden avsevärt påverkar markägarens möjlighet att bruka sin skog.

Regeringen har utökat stödet till skydd av värdefull natur, och det är oerhört viktigt för att skapa balans mellan skogsbruk och naturvård. Ytterligare steg kan tas för att skogsbruket också ska se det stora värdet och medverka aktivt till bevarandet av värdefull natur och skyddsvärda arter i stället för att se det som en ekonomisk risk.  

 

 

Johanna Haraldsson (S)