Motion till riksdagen
2017/18:1837
av Lars Mejern Larsson (S)

Förenkla organdonationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av förenklade metoder för att bli donator och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sjukvårdens utveckling har varit fantastisk. Tack vare forskning, blodgivning och nya arbetssätt överlever allt fler människor skador och sjukdomar, något som lett till att vi blir allt äldre och friskare. Av olika anledningar uppstår dock ibland behovet av transplantation. Varje år får svårt sjuka svenskar ett eller flera organ ersatta genom transplantation från avlidna eller levande givare. Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas med friska från en annan människa.

Sverige ligger högst i Europa när det gäller befolkningens vilja att donera organ. Enligt den statliga utredningen som presenterades den 30 september 2015 är 85 % av den svenska befolkningen positivt inställda till att donera sina organ efter sin död. Sverige har därmed en av de högsta andelarna av befolkningen, till att vilja donera organ efter sin död i hela världen. Trots den höga donationsviljan har Sverige inga höga siffror när det gäller antalet genomförda organdonationer.

De flesta har förutsättningar att bli donatorer och det finns inga åldersgränser när det gäller myndiga personer. Ingen behöver därför avstå från att anmäla sin vilja att donera organ och vävnader på grund av ålder, levnadsvanor eller eventuella sjukdomar. Organdonationer räddar liv och en ökad medvetenhet kring ämnet har gjort att antalet donatorer under 2016 var det högsta på flera år. Men fortfarande är behovet stort – varje år dör omkring 30 personer som väntat på transplantation av ett donerat organ, enligt Socialstyrelsen. Så trots att de flesta är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död blir många möjliga donationer inte av. Den 1 juli 2017 stod det 830 personer på väntelistan för en organtransplantation i Sverige.

Villkoret för att komma ifråga som organdonator är att man först måste ha uttryckt sitt samtycke till detta. Idag går det att anmäla sig till donationsregistret eller fylla i ett donationskort som finns att hämta på apoteket. Det går också att informera dina närstående genom att berätta eller skriva ned din vilja. Det är tydligt att nya vägar behövs för att öka antalet donatorer. Regeringen bör därför utveckla metoderna för att fler ska donera sina organ. Många förslag har varit uppe till diskussion. Bland annat har tidigare regeringar diskuterat kring att frågan om organdonation bör vara en obligatorisk del i ansökandet av identitetshandlingar. Det finns många sätt och här bör regeringen lägga fram en strategi. Inte minst när möjligheterna är många och behovet är stort.

 

 

Lars Mejern Larsson (S)