Motion till riksdagen
2017/18:1831
av Krister Örnfjäder och Laila Naraghi (båda S)

Högre utbildning i hela landet genom kommunala lärcenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortsätta möjliggöra för högre utbildning i hela landet genom kommunala lärcenter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För mindre kommuner på landsbygden är den långsiktiga kompetensförsörjningen en av de största utmaningarna. Näringsliv och offentliga aktörer har svårt att hitta personal med rätt utbildning i många kommuner. Unga människor flyttar iväg till större städer och till högskole-/universitetsorter för att utbilda sig och återvänder i mindre grad samtidigt som det är svårt att attrahera nya inflyttare. På senare år har antalet högre utbildningar på distans eller i utlokaliserad form minskat vilket har påskyndat denna negativa utveckling.

Den kunskaps- och kompetensklyfta som därmed förstärks hotar i förlängningen såväl landsbygdskommunernas tillväxt som samhällsutvecklingen i hela landet. De utbildningspolitiska vägvalen har hittills inte kunnat hejda den negativa trenden. Trots ett ökande söktryck har lärosätena svårt att svara upp mot behoven på mindre orter på grund av faktorer som urbanisering och generellt stegrande krav på den högre utbildningens arbetsmarknadsmatchning.

Tillgången till högre utbildning i det egna närområdet och i relation till den lokala arbetsmarknadens behov är en nyckelfaktor för samhällsutvecklingen. I många kommuner har därför lokala lärcenter byggts upp. Till dessa har ett antal högskolor och universitet kopplats, vilka erbjuder studenter att läsa kurser och program via distansteknik. Dessa utbildningar är idag mycket populära och utgör ett bra komplement till traditionella utbildningar vid högskolor och universitet. Genom att finnas nära människor och erbjuda möjlighet att studera på hemmaplan sprids möjligheten för fler att skaffa sig en högre utbildning utan att behöva flytta.

Ett bra exempel är Campus Västervik, ett lärcenter knutet till bland annat Linnéuniversitetet, Högskolan Väst samt Karlstad universitet. Utifrån ett kommunalt initiativ för att klara vårdsektorns behov startade man här en sjuksköterskeutbildning i samverkan med Linnéuniversitet, landstinget och andra kommunala Campus. Till sjuksköterskeutbildningen på Campus Västervik är det ungefär 20 sökande per plats med god genomströmning.

Ett annat exempel är Nova i Oskarshamn. Genom att erbjuda utbildning, forskning och affärsutveckling har Nova en nyckelroll för att bidra till utveckling och tillväxt i regionen. En del av Novas uppdrag är att vara ett centrum för eftergymnasial utbildning. Ett samarbete för forskning och utveckling mellan Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) och Oskarshamns kommun gör att Nova kan erbjuda vetenskapsvärlden unika forskningsmöjligheter. I Kalmar län finns kommunala lärcenter även i Vimmerby och Hultsfred.

I 2018 års budgetproposition föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen ett statsbidrag till kommunerna för att möjliggöra en utveckling och etablering av lärcentra som tillhandahåller lokaler och stöd för lärande nära hemorten. Tanken är att lärcentret ska vara tillgängligt för studerande på olika utbildningsnivåer och vid olika utbildningsanordnare från komvux till yrkeshögskola, universitet och högskola. Lärcentret ska fungera som en öppen lärmiljö, det vill säga en fysisk lokal för studerande att nyttja och mötas i, med tillgång till olika former av stöd i studierna och med möjlighet till distansstudier.

Förslaget är ett steg i rätt riktning. Vi vill att regeringen fortsätter att möjliggöra för högre utbildning i hela landet genom att ge högskolor och universitet i uppdrag att utveckla samarbetet med kommunala lärcenter och andra parter.

 

 

Krister Örnfjäder (S)

Laila Naraghi (S)