Motion till riksdagen
2017/18:1826
av Ann-Christin Ahlberg (S)

Kompetenshöjning av elev- och lärarassistenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kompetenshöjning av elev- och lärarassistenter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla elever bör få rätt stöd och erbjudas tidiga insatser genom att vara omgivna av närvarande pedagogisk personal. Till detta behövs inte bara lärare utan också elev- och lärarassistenter. Elev- och lärarassistenter spelar en avgörande roll för alla elevers skolmiljö. När det gäller elevassistenter har de både ett socialt och ett pedagogiskt uppdrag. De ska ge eleven stöd vid sociala kontakter genom att skapa trygghet, delaktighet och inkludering i skolmiljön. Lärarassistent är en annan yrkesroll som har till uppgift att avlasta läraren i det pedagogiska arbetet med klassen och samarbeta kring raster, kontakter med föräldrar och dokumentation.

För att öka rekryteringen av elev- och lärarassistenter måste vi utveckla yrkes­rollerna och öka kompentensen. En sådan satsning skulle skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö för både elever och lärare. Med en lärarassistent i varje lågstadieklass och en i varannan mellanstadieklass får läraren avlastning i det pedagogiska arbetet, vid raster, kontakter med föräldrar och dokumentation.

För att redan yrkesverksamma elev- och lärarassistenterna ska få bättre förutsättningar att inkludera alla elever krävs möjlighet till kompetensutveckling, till introduktions- och vidareutbildning samt en formaliserad handledning.

Den grundläggande gymnasiala pedagogiska utbildningen inom barn- och fritidsprogrammet behöver utvecklas med ökat fokus på elev- och lärarassistenters uppdrag i skolan, exempelvis gällande behovet av fördjupad kunskap i specialpedagogik utifrån elevernas anpassningar som är kopplade till funktionshindrets möjligheter och begränsningar.

 

Ann-Christin Ahlberg (S)