Motion till riksdagen
2017/18:1823
av Monica Haider (S)

Olika licenser på levande hästar och annat spel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att man när man omreglerar spelmarknaden bör överväga att införa två spellicenser – en för spel på levande hästar och en för övrigt spel, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige är unikt – här kan folk med normala inkomster ägna sig åt ridning och travsport. Det kan de inte utomlands för där är hästhållning och hästsport en lyxverksamhet.  För oss är det ett politiskt mål att Sverige även fortsättningsvis skall vara unikt i detta hänseende.

Hästpolitik och spelpolitik hänger ihop. Det statliga spelmonopolet utgör sedan 1974 statens viktigaste medel att påverka hästsektorn. Om och när spelmonopolet upphör försvinner styrmedlet. 

ATG:s kostnader för att få fram sitt spelunderlag är idag 1 600 miljoner. Den kostnaden kan man bara bli av med genom att överge hästsporten. Betsson, Unibet och övriga spelbolag har inga kostnader alls för sitt spelunderlag som omfattar fotboll och andra sportspel. Spelutredningen föreslår införande av en enda licens för allt spel och spelet på levande hästar blir då konkurrensutsatt. Risken med detta förslag är att hästsporten kommer att förlora sin finansiering och staten förlora ett viktigt styrmedel. 

Detta problem kan bara lösas om överskottet från spel på levande hästar reserveras för de levande hästarna. Detta kan åstadkommas genom en spelreglering med två licenser – en för spel på levande hästar och en för övrigt spel.

 

 

Monica Haider (S)