Motion till riksdagen
2017/18:1819
av Pyry Niemi och Agneta Gille (båda S)

Ekologiska och närodlade livsmedel i den offentliga upphandlingen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om närproducerade och svenska ekologiska livsmedel i offentliga upphandlingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje dag serveras 3,2 miljoner måltider inom välfärdssektorn. Livsmedelsinköpen till skolor, äldreboenden, hälso- och sjukvården omfattar stora belopp. Vi strävar hela tiden mot ett hållbart samhälle och detta borde medföra krav på att de offentliga livsmedels­upphandlingarna i Sverige i allt väsentligt borde genomsyras av mer inköp av nämnda produkter. I dag råder det brist på svenska ekologiska som närodlade livsmedelsvaror. Primärproducenterna måste få mer incitament, inte bara via det traditionella privata konsumentledet att ställa om till hållbar produktion. De stora volymerna kommer från den offentliga upphandlingen och det har inte bara ett symboliskt värde, utan också ett omfattande ekonomiskt dito som inte kan underskattas, inte minst avseende affärsrisker och långsiktighet. När det gäller till exempel tillgången på ekologiska livsmedel måste vi importera från utlandet för att täcka de svenska behoven. Det är dags att ta nästa steg mot ett hållbart samhälle och se över hur såväl närproducerade som ekologiska svenska livsmedel kan vinna fler offentliga upphand­lingar i Sverige. Regeringen formulerade 2016 ett nytt uppdrag till Upphandlings­myndigheten inom livsmedelsområdet:

Stärka kompetensen hos upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer gällande strategisk upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Genom målgruppsanpassad informationsspridning och branschdialog utveckla kompetensen inom livsmedelsupphandling.

Inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin innebär arbetet även att bidra till en konkurrenskraftig livsmedelssektor genom att

främja möjligheter för svenska bönder att kunna konkurrera i upphandlingar

verka för att offentlig sektor kan ställa krav och välja livsmedel som motsvarar samhällets ambitioner vad gäller t.ex. miljö, djurskydd och social hänsyn.

Uppdraget är välformulerat och kan skapa mycket bättre förutsättningar i framtiden; det finns dock betydande utmaningar. Det är för få primärproducenter i Sverige som kan medverka vid ovannämnda upphandlingar. Därför är det av yttersta vikt att regeringen i samverkan med ansvariga myndigheter underlättar, inom rådande regelverk, möjligheterna så att fler primärproducenter tar chansen att bidra till en långsiktigt hållbar och ekologisk – och närodlad produktion av livsmedel.

 

 

Pyry Niemi (S)

Agneta Gille (S)