Motion till riksdagen
2017/18:1810
av Robert Halef (KD)

Riskfyllda skönhetsingrepp


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riskfyllda injektionsbehandlingar med fillers endast bör få utföras av legitimerad medicinsk personal eller av certifierade salonger som, efter genomgången utbildning, godkänts av Socialstyrelsen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Skönhetsbranschen växer i Sverige. Idag genomgår allt fler unga tjejer och killar lättare skönhetsingrepp med fillersinjektioner som formar ansikte, kinder, läppar med mera. Dessa ingrepp sker oftast på frisörsalonger och skönhetssalonger av personal som saknar en medicinsk utbildning såsom exempelvis sjuksköterskor eller tandläkare. De saknar därmed utbildning i hur man hanterar injektioner på rätt sätt och dessutom det medicinskt-etiska perspektivet.

En mer aggressiv marknad har tappat den etiska kompassen och en del skönhetssalonger utger sig för att vara sjukvårdspersonal trots att de inte är det. Dessutom använder dessa oseriösa salonger sig av billigt och mer skadligt material som kan ge sneda läppar, som klumpar sig, svullnade läppar eller andra synliga oönskade defekter. Många som drabbats lider av depression på grund av missbildningar som utförare inte tar ansvar för. Det är därför angeläget att branschen regleras.

Det finns flera risker med injektionsbehandlingar och därför bör dessa utföras av legitimerad medicinsk personal eller av certifierade salonger som, efter genomgången utbildning/kurs, blir godkända av Socialstyrelsen.

 

 

Robert Halef (KD)