Motion till riksdagen
2017/18:1777
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Svevia AB


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att sälja Svevia AB och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svevia AB är ett helägt statligt aktiebolag som är verksamt på den svenska infrastrukturmarknaden. Bolaget är Sveriges största inom drift och underhåll samt Sveriges fjärde största väg- och anläggningsföretag. Omsättningen ligger på omkring 7 miljarder kronor och bolaget har cirka 2 000 anställda.

Verksamheten är blandad. Man har divisioner som fokuserar på exempelvis underhåll av vägar, marksanering och stentäkter. Det finns också uthyrning av fordon, maskiner och bodar – samt kontor och verkstäder. Kort sagt verkar Svevia AB på flera privata marknader, trots att det inte finns särskilda skäl att staten ska bedriva affärsverksamhet inom dessa fält.

Staten bör inte ha en långtgående närvaro på privata marknader där det inte finns särskilda skäl. Man kan argumentera för att bygg- och anläggningsbranschen har vissa utmaningar kopplat till oligopolliknande situationer. Men de löses knappast genom att staten själv är den största privata aktören. Slutsatsen blir rimligtvis att man bör se över möjligheten att sälja Svevia AB. En sådan förbehållslös undersökning bör bland annat ge svar på när den önskvärda tidpunkten infinner sig för försäljning samt i hur stora delar bolaget kan säljas för att undvika nya oligopol. Man bör också se över om hela verksamheten kan bli privat eller om vissa delar bör återgå till ansvarig myndighet. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)