Motion till riksdagen
2017/18:1775
av Gunilla Nordgren (M)

Livsmedelsförsörjning i händelse av kris


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av en ökad försörjningsberedskap och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en risk- och sårbarhetsanalys bör göras som omfattar hela livsmedelskedjan från produktion, import, livsmedelsindustri och distribution, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Av Konkurrenskraftsutredningens betänkande (SOU 2015:15) framgår det att det finns en svag och vikande konkurrenskraft inom delar av primärproduktionen inom jordbruks- och trädgårdsnäringen. Vi ser i dag minskade produktionsvolymer inom stora delar av vår inhemska livsmedelsproduktion, ofta på grund av minskad lönsamhet och en ökad import. En låg försörjningsgrad av livsmedel leder dessvärre till att vi är sårbara i händelse av kris eller krig, då många svenskar riskerar att stå utan mat och vatten.

Därför behövs en analys av vår inhemska livsmedelsproduktion, som omfattar hela livsmedelskedjan. Analysen behöver även innehålla strategier för att säkra vattentillgången samt bränsletillgången för produktion och distribution av livsmedel.

Det är välkommet att regeringen nu har presenterat en livsmedelsstrategi som ska bidra till att Sveriges livsmedelsproduktion ska öka, men det är även viktigt att poängtera att det moderna samhällets sårbarhet är stor. Det räcker inte med beskrivningar av tänkbara händelser och mål, utan det krävs även konkreta verktyg och förmåga att hantera en krissituation. Genom ökad beredskap kan vi säkra tillgången till mat och rent vatten i händelse av kris. Svensk livsmedelsförsörjning berör oss alla.

En decentraliserad livsmedelsproduktion minskar sårbarheten, ökar försörjningstryggheten och reducerar behovet av transporter av livsmedel. Det behöver således göras en risk- och sårbarhetsanalys som omfattar hela livsmedelskedjan – produktion, import, livsmedelsindustri och distribution för att Sveriges befolkning ska kunna försörjas i händelse av nöd. Det bör ges regeringen till känna.

 

 

 

Gunilla Nordgren (M)