Motion till riksdagen
2017/18:1767
av Finn Bengtsson (M)

Stoppa försäljningen av strategiska civilförsvarsanläggningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ett omedelbart säljstopp av viktiga anläggningar till skydd för befolkningen i kris- eller krigstider och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens fastighetsverk och kommuner äger fortfarande försvarsbunkeranläggningar och andra civilförsvarsanläggningar. Men sedan 2001 har i princip alla förråd och bergrum för drivmedel avvecklats som ett led i att avveckla hela civilförsvaret. Sedan dess har säkerhetsläget i världen, inte minst i vårt lands närhet, allvarligt försämrats.

Enligt regeringens försvarspolitiska inriktning år 2016–2020 ska emellertid planeringen för ett civilt försvar återupptas. Det förefaller då märkligt att man, till exempel i Stockholm i ett bergrum vid Slussen, funderar på att göra om detta till bussvändplats samtidigt som skyddsrum för långt över en halv miljon personer som bor i Stockholms län saknas.

Regering och riksdag har ännu inte klarat ut riktlinjerna för att bevara kvarvarande civilförsvarsanläggningar och andra byggnader som kan tjäna till skydd för befolkningen i en kris eller krigssituation. Ska man nu ändå bygga upp ett nytt civilförsvar till år 2020 så är det väl rimligt att man redan nu sätter stopp för all vidare försäljning av sådana anläggningar och ser om redan försålda möjligen kan återanskaffas för att spara tid och skattebetalarnas pengar för att svenska folket ska veta att de har skyddsmöjligheter de kan kräva av staten i en alltmer orolig omvärld.

Jag vill att riksdagen med bifall till denna motion tillkännager detta för regeringen.

 

 

Finn Bengtsson (M)