Motion till riksdagen
2017/18:1711
av Jan Lindholm (MP)

Vikten av lokal banknärvaro


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om statens ansvar för lokal banknärvaro och tillkännager detta för regeringen.

Bakgrund

När de stora affärsbankerna drar in sina kontor i mindre samhällen så blir det allt svårare för företag och privatpersoner att finansiera investeringar. Idag närmar vi oss en situation där de stora bankernas närvaro saknas i samhällen med färre än 15 000 innevånare. Avvecklingen går snabbt och inom en snar framtid kan vi utgå från att även större samhällen kommer att sakna banknärvaro.

Utan lokal närvaro är det svårt för de stora bankerna att göra rättvisande kreditbedömningar och fastighetsvärderingar. Företag tvingas på grund av detta flytta från de mindre orterna när de vill investera för expansion. Troligen skulle företagets möjligheter att expandera framgångsrikt vara större om det kunde ske på den ursprungliga mindre orten där företaget har många fördelar på grund av sin lokala kännedom. Bankernas frånvaro tvingar nu företag att flytta till miljöer som innebär många tillkommande utmaningar under expansionsfasen. Detta riskerar att annars framgångsrika företag slås ut.

Även för privatpersoner med minst samma betalförmåga som storstadsbor innebär bankfrånvaron svårigheter att finansiera exempelvis ett villabygge. Det märkliga är att storbankerna betraktar ett nybyggt hus som befinner sig 15 mil från en större stad som i princip värdelöst trots att bostadsbristen på orten kan vara större än i Stockholm om man ser till antalet bostadssökande i förhållande till antalet befintliga bostäder.

Motivering

På ett fåtal orter i landet finns det lokala små sparbanker och det är utan tvekan så att deras närvaro har mycket stor betydelse för ortens utveckling och möjligheter. Tyvärr saknas denna funktion på de flesta mindre orter i landet. Om staten menar allvar med att hela landet skall kunna utvecklas så är frågan om banknärvaro avgörande.

Även staten har under de senaste 30 åren avvecklat sin närvaro på de flesta orterna i landet med svåra konsekvenser av många slag. Ett statligt ansvarstagande för hela landets utveckling kan självklart se väldigt olika ut. Ett sätt skulle kunna vara att starta en statlig bank med ett explicit uppdrag att finnas på mindre orter och fylla den lucka som de stora bankerna har lämnat, en annan metod skulle kunna vara att avkräva de stora bankerna att åter etablera sig i hela landet med hot om att annars bestraffa bankerna på lämpligt sätt. En tredje metod jag kan tänka mig är att aktivt medverka till att sparbanker startas exempelvis genom att bidra med det nödvändiga kapital som krävs. Förmodligen finns även fler metoder för att skapa en rimlig banknärvaro i hela landet.

Förslag till beslut

Mot bakgrund av det ovan anförda bör riksdagen delge regeringen sin uppfattning att staten har ett avgörande ansvar för banknärvaro i hela landet och att åtgärder i någon form bör vidtas av staten för att säkerställa att så blir fallet.

 

 

Jan Lindholm (MP)