Motion till riksdagen
2017/18:1688
av Jan Lindholm (MP)

Stöd till arkeologiska utgrävningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om översyn av regelverket för stöd till arkeologiska utgrävningar och tillkännager detta för regeringen.

Bakgrund

Vissa samhällen i landet har mer av arkeologiska lämningar i marken än andra. Det utgör ett hinder för byggande. Staten kan ge ett stöd för kostnaden som ibland kan vara betydande. Dock är stödet idag endast tillgängligt i de fall kostnaden för utgrävningen överstiger 15 procent av projektets totala kostnad. Det är mycket ovanligt att kostnaden för den arkeologiska delen blir så stor vilket innebär att bidraget endast kan utnyttjas i mycket speciella fall.

Motivering

I Bergslagen finns många samhällen med just denna problematik; ingen markyta kan röras utan att någon är beredd att ta en omfattande kostnad för arkeologiska utgrävningar. Samtidigt har en nybyggnation på en sådan ort inte en så snabb värdestegring att vänta som en nybyggnation i en stor stad. Det gör att investerare är väldigt försiktiga att bygga på dessa orter även om där råder brist på bostäder. Ska vi få fart på bostadsbyggandet utanför de största städerna så är därför frågan om kostnaden för arkeologiska utgrävningar något som bör övervägas.

Förslag

Eftersom anslaget för stöd till arkeologiska utgrävningar idag nästan inte alls nyttjas på grund av regelverkets höga tröskel så borde en förändring ske. Förslagsvis sätts gränsen till 5 eller möjligen 10 procent av den totala byggkostnaden för att stöd skall kunna utgå. Då skulle troligen en del byggprojekt som idag inte blir av kunna startas, särskilt i mindre samhällen med omfattande arkeologiska värden centralt i samhället. Detta bör riksdagen uppmana regeringen att se över.

 

 

Jan Lindholm (MP)