Motion till riksdagen
2017/18:1683
av Jan Lindholm (MP)

Lagstiftning kring LED-belysning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att LED-lampor inte får ha större modulation än 5 procent och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att människor påverkas negativt av blinkande eller flimrande belysning är troligen allmänt känt. Frågan uppmärksammades i början på 1970-talet och lysrören som då var det stora problemet utvecklades och byttes ut i rask takt. De första bildskärmarna gav för många snarlika problem. Idag har vi bildskärmar som i huvudsak löst detta.

Idag har vi nya produkter som blinkar eller om man så vill flimrar även om vi inte alltid ser att dom gör det. På marknaden finns det idag LED-lampor som tänds och släcks 100 gånger per sekund.

Ljusskillnaden mellan den tända och släckta fasen kallas för modulation. Traditionella glödlampor har en modulation på ungefär 5 % medan LED-lampor kan ha en modulation på 100 %, det vill säga att LED-lampan växlar mellan 100 % ljus och totalt mörker. Det går dock att tillverka LED-lampor som har lika liten modulation som glödlampor, det vill säga inte mer än 5 % skillnad i ljusflöde vid tänd och släckt fas.

Eftersom många får yrsel och andra problem med belysning som flimrar så borde vi lagstifta bort problemet. Det gick att byta lysrör som flimrade av samma anledning till dagens lysrör utan flimmer. Bildskärmarna är på grund av rent kommersiella krav på väg att bli flimmerfria och nu är det dags att lagstifta bort flimrande LED-belysning.

Riksdagen bör uppdra åt regeringen att initiera ett lagstiftningsarbete med målet att förbjuda LED-belysning med större modulation än 5 procent.

 

 

Jan Lindholm (MP)