Motion till riksdagen
2017/18:1677
av Jan Lindholm (MP)

Precisionsjordbruk en intressant teknik


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om precisionsjordbruk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden, besökte under sitt sommarmöte Wrams Gunnarstorps gods i Skåne. Vi fick se ett kontrollrum varifrån drönare styrdes över de 800 hektaren åkermark för att samla in fakta om jorden fuktighet, bördighet, temperatur och många andra viktiga parametrar. Dessa användes sedan via databearbetning för att såmaskiner inte sår ett frö i onödan, för att bevattningen inte skall under- eller överdrivas, för att gödselgivan blir den rätta på varje kvadratcentimeter osv. Drönarna samlar in information under hela växtperioden så att varje kvadratcentimeter och varje planta får exakt det den behöver. Inte minst betyder detta att behovet av bekämpningsmedel minskar radikalt.

Rudolf Tornerhjelm som är ägare till gården berättade att topografin betyder väldigt mycket för vilka möjligheter varje ytenhet har för att producera och att traditionellt jordbruk har mycket svårt att ta hänsyn till det. Med denna metod kan varje liten kvadratcentimeter nyttjas optimalt.

Vi i utskottet som besökte gården blev mycket imponerade av metoden precisionsjordbruk, men även av övriga mycket framsynta lösningar på denna gård där exempelvis samtliga gamla byggnader värms med lokalt producerad biogas. Goda exempel får inte stanna vid att vara bara goda exempel de bör både studeras och spridas. Riksdagen bör därför uppmana regeringen att ta del av metoden precisionsjordbruk. Såsom varandes tämligen okunnig i jordbruksfrågor vill jag inte lämna några rekommendationer om och i så fall på vilket sätt kunskaperna på Wrams Gunnarstorps gods i Skåne skulle kunna tas till vara för att effektivisera vårt jordbruk och inte minst minska behovet av bekämpningsmedel.

 

Jan Lindholm (MP)