Motion till riksdagen
2017/18:1670
av Maria Ferm (MP)

Situationen för rohingyerna i Burma/Myanmar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige mer aktivt bör driva på i FN och EU för att få stopp på våldet och fördrivningen av folkgruppen rohingya, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Den senaste tiden har hundratusentals rohingyer fördrivits till Bangladesh från Burma/Myanmar. Människor har bränts inne och mördats och FN talar om ett pågående folkmord. Detta kräver att Sverige agerar! Regeringen har redan bidragit med akutbistånd på 40 miljoner via Sida, men mer kan göras! Sverige bör kräva att Burmas demokratiska reformer innehåller förbättringar för landets minoritetsbefolkning rohingyas som en förutsättning för ökat handelsutbyte.

Många har hoppats att utvecklingen i Burma långsamt varit på väg i en demokratisk riktning. Militärdiktaturen i Burma/Myanmar har genomfört viktiga reformer som gått i en demokratisk riktning. Samvetsfångar har släppts, val har hållits och medierna har så smått öppnats upp. Aung San Suu Kyis frisläppande var en milstolpe. Tyvärr är förtrycket mot rohingyas utbrett och sker med regeringens goda minne. Aung San Suu Kyi har inte tagit ställning för att stärka rättigheterna för denna utsatta folkgrupp utan backar upp förtrycket.

För ett antal år sedan motionerade jag om situationen för rohingyer, och hur utsattheten hos gruppen eskalerat i takt med att den långsamma demokratiseringsprocessen fortskridit. Burmas militärregim och dess statskontrollerade media, samt representanter för etniska partier runt om i Burma, undviker att använda ordet rohingya och hänvisar konsekvent till gruppen som ”bengaliska muslimer” för att antyda att befolkningen är illegala migranter som kommit till Burma. Den burmesiska immigrationsministern har upprepade gånger sagt att det inte finns några rohingyas i Burma.

Jag besökte själv Burma 2012 och tog upp situationen för rohingyas med bland annat representanter för ett etniskt parti från Rakhineprovinsen. Jag möttes tyvärr av en mycket aggressiv inställning till rohingyas och en ovilja att hitta en lösning.

Nu är situationen akut och våldet fruktansvärt. Omvärlden måste agera när hundratals och åter hundratals rohingyer fördrivs från Rakhineprovinsen.

EU och Sverige kan vara mer pådrivande. Vi måste stå upp för folkmordskonventionen, kräva att den burmesiska regimen gör allt de kan för att stoppa detta och vända utvecklingen.

 

 

Maria Ferm (MP)