Motion till riksdagen
2017/18:162
av Jeff Ahl (SD)

Beväpnad polis utanför ordinarie tjänstetid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polis utanför ordinarie tjänstetid, med vissa undantag som framarbetas i samråd med myndigheten, ska kunna vara beväpnad, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Något som kan vara avgörande för om en terroristattack utvecklas till en omfattande katastrof eller om den kan begränsas till att enbart leda till mindre eller allra helst inga dödsfall är om säkerhetsstyrkor har möjlighet att påverka terroristerna tidigt.

Under terrorattentatet i Stockholm den 7 april 2017 så var det flera poliser som inte var i tjänst som frivilligt ryckte in, dessa poliser var i många fall inte i tjänst men i närheten av platsen där dådet genomfördes. Hade detta terrordåd varit ett mer omfattande med beväpnade terrorister som slagit till på flera platser samtidigt hade det varit gynnsamt om alla poliser som för tillfället inte tjänstgjorde hade sitt personliga handeldvapen tillgängligt. På det sättet kan terrorister påverkas eller nedkämpas av poliser – även om de för tillfället inte är i tjänst, vilket kan rädda liv.

Därför borde poliser enligt lag tillåtas att bära sitt tjänstevapen på sig även utanför ordinarie tjänstetid, förutom vid tillfällen som är uppenbart olämpliga. Vad som är olämpligt ska myndigheten i dialog med regering fastställa. Vinningen vid ett terrordåd eller när en galning genomför ett angrepp på civilbefolkningen kan vara enorm och det finns inga rimliga skäl som talar emot detta förslag. Därför bör regeringen med lagstiftning och/eller myndighetsdialog och/eller via regleringsbrevet till polismyndigheten tillse att intentionen med denna motion införs snarast.  

 

 

Jeff Ahl (SD)