Motion till riksdagen
2017/18:1618
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Straffskärpning för våld och hot mot alarmeringspersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för straffskärpning gällande våld och hot mot alarmeringspersonal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våld och hot mot alarmeringspersonal är helt oacceptabelt, landets alla välfärdshjältar förtjänar bättre. Därför måste skyddet för blåljuspersonal förbättras och det snabbt. Det har tagit den rödgröna regeringen alldeles för lång tid att tillsätta den befintliga
112-utredningen och dessutom kommer det att ta ytterligare tid innan den utredningen är klar.

Ett av de stora problemen idag är att personal inom räddningstjänst samt hälso- och sjukvård inte omfattas av reglerna om våld mot tjänsteman, detta då de inte utför myndighetsutövning. För att all alarmeringspersonal ska omfattas av ett effektivt skydd bör lagstiftningen utvidgas genom brottsrubriceringen våld mot alarmeringspersonal. Det ska inte krävas att angreppet sker mot någons myndighetsutövning utan vi måste förstärka skyddet för dem som är till för att skydda och hjälpa oss.

Alla brott som riktar sig mot väsentliga samhällsfunktioner är oförsvarliga och väldigt allvarliga. Därför bör även en särskild straffskärpningsgrund införas som innebär att alla brott som innefattar ett angrepp mot viktiga samhällsfunktioner ska leda till skärpta straff. Att angripa personer som är till för att hjälpa ska alltid leda till tuffa konsekvenser för gärningsmännen.

 

 

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)