Motion till riksdagen
2017/18:1530
av Lars Beckman och Ann-Britt Åsebol (båda M)

Information till bärplockare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökad information till bärplockare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vi allemansrätten som vi ska värna och vara rädda om eftersom den ger en möjlighet för alla människor att ta del av vår fina natur. På senare år har dock en form av missbruk vuxit fram och blivit ett stort samhällsproblem.

En viktig del av EU är den fria rörligheten. Den har skapat möjligheter för oss svenskar att enkelt flytta inom EU, oavsett om vi vill göra det som pensionärer på vintern genom att åka till ett varmare land eller som ung för att jobba utomlands.

På motsvarande sätt kommer det under vissa perioder utländska bärplockare till Sverige för att arbeta. Det verkar dock ha uppstått ett stort missförstånd hos dem om hur den svenska allemansrätten fungerar. Det skapar en stor frustration hos både markägare och grannar, men även hos rättsvårdande instanser.

Därför behövs informationsinsatser på flera olika språk från svenska myndigheter till bärplockarna om hur den svenska allemansrätten fungerar, en samordning av dessa samt att Naturvårdsverket får i uppdrag att arbeta förebyggande med aktuella länders ambassader för bättre information.

 

 

Lars Beckman (M)

Ann-Britt Åsebol (M)