Motion till riksdagen
2017/18:1529
av Lars Beckman (M)

Handläggningsärenden gällande stickmyggor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn vad gäller handläggningsärenden gällande stickmyggor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vissa delar av Sverige förekommer stora problem till följd av så kallade stickmyggor. Det är en mer aggressiv mygga än den traditionella som orsakar stora besvär då de angriper alla tider på dygnet och dessutom kan vara så pass många till antalet att det är omöjligt att vistas utomhus. Detta får problematiska konsekvenser för boende, husdjur och annan boskap som befinner sig i de drabbade områdena.

För att förbättra den rådande situationen bör möjligheten till ett långsiktigt regelverk och ett arbetssätt med målsättningen att få bukt med problemen ses över. Om man inte löser problemen med stickmyggorna riskerar de, och därmed även besvären som de orsakar, att spridas till fler ställen i landet och slutligen bli ett nationellt problem. Därför bör möjligheten till ett nytt regelverk som snabbt kommer på plats övervägas.

Just nu ansvarar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att ta fram verktyg tillsammans med andra myndigheter för att beräkna risker och platser för myggangrepp. Det gör man i ett projekt som pågår under 2016–2017. För att inleda ett effektivt arbete på området och för att undvika en spridning av stickmyggorna vore det önskvärt att ansvaret för handläggningen för ärenden som är kopplade till stickmyggor förläggs till endast en myndighet. Förslagsvis skulle en enda länsstyrelse kunna delges ansvaret för handläggning och bekämpning av stickmyggor.

Det vore mot bakgrund av detta önskvärt att regeringen ser över möjligheten att handläggning och bekämpning av stickmyggor förläggs till en och samma myndighet. Det skulle göra arbetet effektivare och öka möjligheterna att komma tillrätta med problemen. Det bör ges regeringen tillkänna.

 

Lars Beckman (M)