Motion till riksdagen
2017/18:1528
av Lars Beckman (M)

Slå samman lagen om bevakningsföretag och larmlagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att slå samman lagen om bevakningsföretag och larmlagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det framgår i lagen om larmanläggningar att larminstallationsverksamhet inte får bedrivas utan tillstånd av polismyndigheten. För att få ett sådant tillstånd ska den som ansöker antas komma att bedriva verksamheten med noggrannhet och omsorg.

I lagen saknas dock bemyndigande för regeringen eller myndighet att närmare föreskriva vad som avses med noggrannhet och omsorg med konsekvens att det helt saknas möjligheter för polismyndigheten att föreskriva kompetenskrav eller att avslå en ansökan. Det finns inget register över personer som innehar tillstånd för larminstallationsverksamhet.

Det kan ifrågasättas om det är polismyndigheten som ska utfärda tillstånd för larminstallationsverksamhet. Regeringen bör därför överväga möjligheten att göra en översyn för att införa en reglering som ger regeringen, eller en myndighet som regeringen beslutar om, att föreskriva kompetenskrav på den som ska beviljas tillstånd för larminstallationsverksamhet. Utöver tillstånd för larminstallationsverksamhet bör regeringen med hänsyn till teknikutvecklingen överväga att se över möjligheten att införa motsvarande krav på tillstånd för installatörer av system för kameraövervakning som syftar till att skapa ett extra skydd mot skada orsakat av brott. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Lars Beckman (M)