Motion till riksdagen
2017/18:150
av Said Abdu (L)

Energieffektivisering av fastigheter och bostäder för att nå Sveriges energi- och klimatmål


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en strategi kring energieffektivisering av befintliga byggnader samt bostäder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frågan kring energieffektivisering har kommit på agendan som ett klokt och bra sätt att hushålla med resurser och minska klimatpåverkan. Det är en fråga som berör oss alla. Men det är också en fråga om att vi väljer att fokusera på det som ger resultat, istället för kortsiktiga politiska poänger i den aktuella debatten. Energimyndigheten har fått regeringens uppdrag att ta fram en sektorsstrategi för hur energieffektivisering skall kunna genomföras. Arbetet inleddes i slutet av augusti 2017.

Det är bra att regeringen lyfter frågan, men det är viktigt att man också vågar undersöka befintliga byggnader och inte enbart fokuserar på nyproduktion av byggnader.

Befintliga byggnader är en outnyttjad resurs för energieffektivisering. Sverige har en stor andel av byggnadsbeståndet som är äldre och har låg energieffektivitet. Det saknas idag incitament för statliga och kommunala fastighetsägare att genomföra projekt kopplade till att minska energiförbrukningen i fastigheterna. Flera kommuner och kommunala bostadsbolag arbetar redan idag med energieffektivisering med hjälp av näringslivet och företag som Caverion m fl; samtliga har dock lyft ett varningens finger för att det saknas rätt incitament för att öka byggnadernas energieffektivitet. Ett exempel på när politiskt satta mål ger resultat är Kalmar kommun som tack vare tydliga mål ökade energieffektiviseringen i kommunens befintliga byggnader med 20 %. Men även om det finns fler exempel, Torsby och Söderhamns kommun för att nämna två, så saknas nationellt satta politiska mål för modernisering och energieffektivisering av befintliga byggnader.

För att ta tillvara den stora potential som befintliga byggnader innebär behövs tydliga incitament och hjälpmedel för kommuner och andra stora fastighetsägare. Därför är det viktigt att regeringen också tar fram en strategi som inbegriper energieffektivisering av befintliga fastigheter och utvecklar incitament för staten, kommuner och det offentliga vid genomförande.

 

Said Abdu (L)