Motion till riksdagen
2017/18:1493
av Per Lodenius och Daniel Bäckström (båda C)

Plats för idrott vid nybyggnation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur man vid nybyggnation av bostäder kan säkerställa närhet till anläggningar för föreningsdrivna idrottsaktiviteter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I de växande storstäderna prioriteras ofta idrottsytor bort i planeringen när städerna förtätas eller nya bostadsområden byggs. Därför behöver idrott bli ett naturligt inslag i samhällsplaneringen, på översiktlig liksom på detaljerad nivå.

Det har visat sig allt svårare för idrottsrörelsen att få tillgång till de idrottsytor som efterfrågas, inte minst vid nybyggnation av bostadsområden. Bristen på idrottsytor blir bara större och större i våra växande städer.

Att det byggs upp en infrastruktur med idrottsytor och idrottsmiljöer som ger alla möjlighet att ta del av svensk idrott är viktigt, inte minst för folkhälsan men även som en del av ett socialt hållbart samhälle. Idrottsytor bidrar också till en mer levande, hälsosam, attraktiv och trygg närmiljö.

Är det dessutom gång- eller cykelavstånd till idrottsanläggningen så ger det fler möjlighet att delta. Ju längre avståndet från bostaden till idrottsanläggningen är, desto färre barn och ungdomar har möjlighet att delta i idrottsutövandet. Det drabbar i första hand redan utsatta barn och familjer vilket i sin tur skapar ett allt mer exkluderande samhälle.

 

 

Per Lodenius (C)

Daniel Bäckström (C)