Motion till riksdagen
2017/18:1485
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Tung trafik och polisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten till en långsiktig strategi för tung trafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polisen har idag svårt att hinna med kontrollerna av tung trafik på våra vägar vilket är allvarligt eftersom det ökar risken för olyckor samtidigt som det försvårar det brottsförebyggande arbetet och arbetet med att säkerställa att konkurrensförutsättningarna hålls jämbördiga.

Den tunga trafiken har ökat konstant de senaste åren samtidigt som antalet trafikpoliser har minskat liksom antalet kontroller av kör- och vilotider. Polisen behöver därför bli bättre och effektivare i sitt arbete med vägkontroller. Idag är det framförallt svårt för polisen att kontrollera cabotage (yrkesmässig tillfällig inrikes godstransport). Elektronisk dokumentation kan numera avslöja hur transporter har rört sig över landet och därför behöver polisen även bättre sållningsinstrument.

För att vända utvecklingen behövs det därför en långsiktig strategi och plan för hur rätt kompetens ska kunna upprätthållas hos polisen när det gäller tung trafik, men även internutbildningen av tung trafik bör ses över.

 

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)