Motion till riksdagen
2017/18:1484
av Thomas Finnborg (M)

Skärpta straff för hot och våld mot myndighetspersoner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att skärpa straffen för hot och våld mot myndighetspersoner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hot och våld mot poliser är tyvärr vanligt förekommande och även om det inte är något nytt fenomen så har utvecklingen blivit allt värre de senaste åren. Polisförbundet genomförde nyligen en medlemsundersökning om våld och hot mot poliser och bilden som framträder i rapporten är dyster. Hela sju av tio poliser uppger att man känner sig mer utsatt nu än vad man gjort tidigare. Hoten inkluderar också ofta numera polisens anhöriga, även om dessa lyckligtvis sällan utsätts för våld i Sverige.

På senare tid har vi dessvärre också kunnat ta del av uppgifter om att även andra myndighetspersoner utsätts för och drabbas av våld, hot och andra trakasserier i större utsträckning än tidigare, t.ex. anställda i Kriminalvården eller Migrationsverket.

Att ge sig på poliser och andra myndighetspersoner liksom deras anhöriga är oacceptabelt och här måste samhället agera kraftfullt och markera allvaret i situationen. Beteendet utgör nämligen ett hot mot både demokratin och rättssamhället.

Personsäkerhetsarbetet för poliser och andra myndighetspersoner och deras anhöriga måste därför förbättras men även lagstiftningen behöver ses över i syfte att skärpa straffen för hot och våld mot myndighetspersoner.

 

 

Thomas Finnborg (M)