Motion till riksdagen
2017/18:1483
av Thomas Finnborg (M)

Våld mot tjänsteman


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att skärpa straffen för våld mot tjänsteman och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att fler yrken ska omfattas av lagbestämmelsen om våld mot tjänsteman och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Brottet våld mot tjänsteman beskrivs i 17 kap. 1 § brottsbalken. Brottet innebär att den som med våld eller hot om våld förgriper sig på en tjänsteman i dennes myndighetsutövning eller tvingar eller hindrar en tjänsteman från en åtgärd i myndighetsutövningen eller hämnas för en sådan åtgärd döms för våld eller hot mot tjänsteman till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller om någon på detta sätt förgriper sig på en tjänsteman som tidigare har utövat myndighet för vad han eller hon har gjort eller underlåtit att göra i myndighetsutövningen. Om brottet är grovt döms man för grovt våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Tyvärr har det blivit allt vanligare att flera olika personalgrupper både hotas och angrips i vårt samhälle. Vi ser ökande attacker med hot och våld mot polis, räddningstjänst och annan blåljuspersonal. Det har också blivit allt vanligare att medarbetare inom hälso- och sjukvården liksom personal inom socialtjänsten utsätts för hot, våld och försök att hindra deras arbete. Utvecklingen är oacceptabel och behöver brytas samtidigt som reaktionerna från samhällets sida måste vara kraftfulla. Lag och ordning måste upprätthållas och ytterst handlar det om att skydda människors liv och hälsa.

Idag återspeglar inte straffen för våld mot tjänsteman allvaret i brottsligheten. Därför behöver lagstiftningen ses över och straffen för dessa brott skärpas. Lagstiftningen behöver även ses över så att fler yrken och yrkeskategorier kan skyddas av lagbestämmelsen om våld mot tjänsteman, t.ex. anställda inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och andra personer som utövar myndighetsutövning.

 

 

Thomas Finnborg (M)