Motion till riksdagen
2017/18:1481
av Thomas Finnborg (M)

DNA-profiler från avlidna i spårregistret


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att DNA-profiler från avlidna i ouppklarade fall av misstänkt dödligt våld kan sparas i spårregistret och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt nuvarande lydelse i 4 kap. 5 § polisdatalagen talas det om att spårregistret ska innehålla spår som inte kan hänföras till en identifierbar person och som har tagits fram under utredning av brott. Den nuvarande regleringen av hantering av DNA-spår ger därför inte möjlighet att spara spår från målsägande i de register över DNA som anges i polisdatalagen.

För att öka möjligheten för polisen att klara upp grova brott borde därför polis­datalagen kompletteras så att det även blir möjligt för polisen att registrera DNA-profiler från avlidna målsägare, med såväl känd som okänd identitet. Syftet med förändringen skulle vara att i ouppklarade fall med misstänkt dödligt våld fortlöpande kunna jämföra dessa med spår i spårregistret. Genom en sådan förändring skulle ett spår med DNA från en målsägare även långt senare kunna bli ett viktigt instrument för polisen och öka möjligheterna för att de allra grövsta brotten klaras upp.

 

 

Thomas Finnborg (M)