Motion till riksdagen
2017/18:148
av Roger Haddad (L)

Förhindra bidragsberoende och underlätta nyanländas integration


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över de transfereringar som riskerar att skapa inlåsningseffekter bland nyanlända och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Etableringsreformen infördes i december 2010. Den infördes under en tid där vi hade färre asylsökande som kom till Sverige. Arbetsförmedlingen har sedan dess också haft det yttersta ansvaret för introduktionen av de nyanlända de första åren i Sverige. Efter 2015 och när antalet asylsökande tilltog på grund av kriget i Syrien har uppdraget blivit allt tuffare.

Riksdagen bör därför tillkännage som sin mening till regeringen att se över om Arbetsförmedlingens mottagning och uppdrag fungerar tillfredsställande utifrån resultat och kvalitet.

Riksdagen bör även tillkännage som sin mening att regeringen bör genomföra en grundläggande ekonomisk översyn av de transfereringar och bidragssystem som fortfarande riskerar skapa inlåsningseffekter och därmed ta bort de incitament som finns för de nyanlända att gå från bidrag till arbete eller utbildning. Det är centralt att förhindra detta och inte minst riskerar utrikesfödda kvinnor att fastna i ett permanent utanförskap. Därför bör både etableringsreformens resultat ses över och förändras för ett bättre mottagande, dels måste de generella systemen ses över för att individer snabbare kommer i arbete.

 

Roger Haddad (L)