Motion till riksdagen
2017/18:147
av Roger Haddad (L)

Könsseparerade badtider


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att offentliga medel inte ska gå till att separera kvinnor och män oavsett motiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Återkommande har det kommit upp lokala debatter om könsseparerade badtider. Det borde vara tydligt i lagstiftningen att offentliga medel inte ska gå till att separera kvinnor oavsett motiv.

Men det är precis så det är idag. Diskrimineringsombudsmannen har i ett uttalande sagt att dagens lagstiftning i princip kan tillåta undantag – och att det därmed inte anses som diskriminering att förbjuda att män eller kvinnor besöker ett bad vissa tider och dagar.

Riksdagen bör som sin mening tillkännage till regeringen att lagen ändras. Offentliga medel ska inte finansiera en ordning som för vår jämställdhetspolitik bakåt i tiden och där främst flickor och kvinnor med utländsk bakgrund eller födda utomlands tvingas in i situationer där de inte får bada tillsammans med pojkar eller män.

Vissa kommunföreträdare försvarar detta som att det handlar om vattenvana. Men grundproblemet angrips inte, nämligen att dessa kvinnor av sina anhöriga inte tillåts vistas i samma bassäng med det motsatta könet. Kommuner och regioner som bedriver offentlig badverksamhet med skattepengar ska inte kunna göra undantag för könsseparerade badtider.

Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till lagändring så det blir tydligt gentemot landets kommuner, men också gentemot myndigheten Diskrimineringsombudsmannen.

De jämställdhetspolitiska och integrationspolitiska målen i Sverige måste få bättre genomslag, och vi måste motarbeta de värderingar som inte accepterar ett öppet och jämställt samhälle.

 

Roger Haddad (L)