Motion till riksdagen
2017/18:1465
av Maria Strömkvist m.fl. (S)

Kombinatörer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om översyn av regler inom trygghetssystemen för att underlätta för kombinatörer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många vill starta företag, men vid sidan om sin anställning. De vill bli så kallade kombinatörer. Ökade möjligheter att driva företag som bisyssla, eller att gå ner i arbetstid som anställd, skulle kunna leda till ökat företagande. I Sverige finns det drygt 400 000 personer som får sin huvudsakliga inkomst från en anställning men som samtidigt driver företag på deltid. En stor del av kombinatörerna som är egenföretagare finns inom skogsbruk, jordbruk och djurskötsel. I storstadsregionerna ligger andelen kombinatörer på 20 procent. Motsvarande siffra för övriga landet är 64 procent.

Kombinatörerna är en stor, men tyvärr ofta förbisedd, grupp av företagare. För landsbygden är de en oerhört viktig del av ekonomin och tillväxten. Däremot behövs det tas större hänsyn till denna grupp i utformningen av våra trygghetssystem för att underlätta och förenkla för kombinatörer. Möjligheten till ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet bör ses över för denna grupp.

Utifrån detta så bör regeringen överväga att en utredning tillsätts för att se över reglerna inom trygghetssystemen för att underlätta för kombinatörer.

 

 

Maria Strömkvist (S)

 

Roza Güclü Hedin (S)

Patrik Engström (S)