Motion till riksdagen
2017/18:1457
av Lena Hallengren m.fl. (S)

ROT-avdrag utifrån behov


Förslag till riksdagsbeslut 

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ROT-avdrag till de hus och hushåll som bäst behöver det och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det byggs idag fler bostäder än på mycket länge i form av hyresrätter, bostadsrätter och egnahem i så gott som hela Sverige. Regeringens investeringsstöd har bidragit till byggande av just hyresrätter till rimliga hyror, bland annat studentbostäder. Nybyggna­tion av samtliga upplåtelseformer ökar tillväxten och bidrar till flyttkedjor. Det möjlig­gör för unga att flytta hemifrån, för företag att rekrytera personal och för den som vill att flytta till jobb och studier.

ROT-avdraget som i lågkonjunktur infördes av tidigare socialdemokratisk regering skulle bidra till att bibehålla kompetens och arbetskraft på byggmarknaden. Nu har ROT-avdraget istället kommit att bli en permanent subvention för den som vill renovera och bygga om bostadsrätter, villor och fritidshus: ett avdrag som i flera avseenden kan ses som en subvention till den som beviljas lån att bygga om och bygga till snarare än ett samhälleligt stöd för att upprätthålla en god boendestandard.

Faktum är att den som idag bor utanför våra tillväxtområden inte har råd att renovera eller bygga om utan tvingas se bostadsbeståndet långsamt förfalla. En avgörande orsak till detta är att banken inte beviljar lån till bostäder som har sjunkande taxeringsvärden, där renoveringen helt enkelt inte går att räkna hem.

För att underlätta för människor att leva och bo i hela landet krävs det rättvisare villkor. Delar av ROT-avdraget borde därför riktas särskilt mot de delar av landet där bostadspriserna är låga, där lånemöjligheter saknas och där ett samhälleligt ansvar finns för att upprätthålla en god boendestandard.

 

Lena Hallengren (S)

 

Jennie Nilsson (S)

Matilda Ernkrans (S)