Motion till riksdagen
2017/18:1449
av Margareta Larsson (-)

Stärk familjerätten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda och sammanställa nationella riktlinjer enligt motionens intentioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bo Edvardsson, docent i utredningsmetodik, har i en tidigare artikel riktat skarp kritik mot både familjerätten och tingsrätten. I över 30 år har han granskat över 1 000 utredningar med slutsats att dålig kvalitet är mer regel än undantag kring vårdnads­strider. Kritiken går så långt att han menar att många utredningar är så dåliga att de aldrig borde ha lämnats in. Kopplat till dåliga utredningar på skakigt underlag råder brist en del gånger på psykologi.

Då tingsrätten uteslutande går på familjerättens utredning pågår en rättsosäkerhet som är allvarlig då det sätter djupa spår i familjen under många år. Utifrån detta är det lätt att inse att de stora förlorarna är barnen vilket inte främjar barnperspektivet.

Bo Edvardsson är inte ensam i sin kritik utan får medhåll av ett antal jurister, docenter och familjer som blivit utsatta för familjerättens godtycke. Det stora felet är att det saknas tydliga frågeställningar och att uppgifterna i utredningarna inte säkerställs.

 

 

Margareta Larsson (-)