Motion till riksdagen
2017/18:1428
av Erik Andersson (M)

Utvidga Attefallsreglerna och öka schablonavdraget för andrahandsuthyrning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att öka ytan för komplementsbostad till 50 kvm och tillbyggnader till 25 kvm och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fördubbla schablonavdraget för uthyrning av bostad till 80 000 kr och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansregeringen införde lättnader för fastighetsägare när det gäller uppförandet av komplementbyggnader, komplementbostäder och tillbyggnader i form av att det inte krävs något bygglov utan endast en bygganmälan. Intresset från landets fastighetsägare att utöka sin fastighet med ytterligare en bostad har varit svalt. Under de senaste två åren har endast ca 1 000 ansökningar inkommit till landets kommuner. En orsak kan vara att det är svårt att få till en fullgod bostad på en yta om 25 kvadratmeter och att skattereglerna inte är tillräckligt förmånliga för att hyra ut en komplementbostad. 

Sedan år 2014 är det möjligt med lovbefriade åtgärder för en- och tvåbostadshus: att uppföra en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus om 25 kvm, göra en tillbyggnad om 15 kvm och inreda ytterligare en bostad i befintligt hus i enlighet med de så kallade Attefallsreglerna.

För att optimera det befintliga bostadsbeståndet och öka antalet uthyrningsbara bostäder torde ett utökande av de bygglovsbefriade åtgärderna genom att öka ytan till 50 kvm för en komplementbostad och 25 kvm för en tillbyggnad samt göra det mer förmånligt att hyra ut en bostad genom att fördubbla schablonavdraget till 80 000 kronor från dagens 40 000 kronor.

 

Erik Andersson (M)