Förslag till riksdagsbeslut
Skolan är främst av allt en plats för lärande, men för eleverna är skolan också en arbetsplats och en social arena där relationer och konflikter ömsesidigt uppstår. Oro och stök i klassrummet under lektionstid bidrar i dag till en minskad kunskapsinhämtning hos eleverna. Det kan handla om allt från direkt oordning till mobiltelefoner som stjäl uppmärksamhet från undervisningen.
Lärarnas Riksförbund genomförde för en tid sedan en undersökning där de frågade 1 250 lärare om hur de upplever studieron i skolan. Resultaten var oroväckande. Nästan nio av tio lärare i låg- och mellanstadiet uppgav då att en stor del av deras arbetstid går åt till att upprätthålla studiero. I högstadiet och gymnasiet är den stora utmaningen sen ankomst och att eleverna inte har med sig sina skolböcker och annat studiematerial till lektionerna.
För att alla elever ska garanteras studiero i skolan krävs att frågan tas på allvar. Vi ser tre nödvändiga reformer för att få mer lugn och ro i klassrummen.
Alla som vistas i skolan måste kunna känna trygghet i verksamhetens säkerhet, kvalitet och pedagogiska nivå. I de fall där någonting brister måste krav ställas på att det åtgärdas. I dag är trygghet och studiero ett av de vanligaste områdena där skolorna har brister i Skolinspektionens utvärderingar. För att vända utvecklingen måste större tyngd läggas på att utvärdera just detta.
Läraren och lärarens ledarskap är viktiga för att garantera en god skolmiljö där kunskap står i centrum. Genom att undervisningen handlar mer om klassrumsmiljön och hur man hanterar den som lärare kommer läraren kunna hantera de situationer som uppstår på ett bättre sätt.
Lärarna har i dag långtgående sanktionsmöjligheter men undviker gärna att använda sig av dem. Detta till stor del på grund av att de omges av omfattande administration. För att bidra till mer lugn och ro i klassrummet måste det bli enklare för lärarna att använda sig av de sanktionsmöjligheter som ställs upp i skollagen.
Christian Holm Barenfeld (M) |
Åsa Coenraads (M) |