Motion till riksdagen
2017/18:1422
av Erik Andersson (M)

Dubbelt jobbskatteavdrag för vårdpersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa dubbelt jobbskatteavdrag för vårdpersonal som sjuksköterskor och undersköterskor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagens Sverige är det stor brist på både sjuksköterskor och undersköterskor. Bristen är så stor att det riskerar tomma vårdplatser och att operationer ställs in. Bristen på sjukvårdspersonal verkar snarare öka än avta, och läget blir alltmer allvarligt för medborgarna. Med anledning av den rödgröna regeringen har exempelvis en sjuksköterska nu fått höjd skatt, vilket inte ökar antalet arbetade timmar. Snarare tvärtom då det inte lönar sig att jobba mer.

Ett införande av dubbelt jobbskatteavdrag innebär exempelvis att en sjuksköterska kommer att erhålla cirka 2 000 kr mer per månad beräknat på en medellön om 26 254 kronor i Stockholm. Med tidigare jobbskatteavdrag och med ett fördubblat jobbskatteavdrag för sjuk- och undersköterskor skulle det innebära totalt cirka 4 000 kronor mer i månaden. 

Med ett dubbelt jobbskatteavdrag skulle man kunna mildra sjukvårdskrisen genom att det blir mer lönsamt att utbilda sig till vårdyrket. Regeringen bör därför göra det mer lönsamt att arbeta för denna viktiga grupp i samhället.

 

 

Erik Andersson (M)