Motion till riksdagen
2017/18:1418
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson m.fl. (M)

Öppenvårdspsykiatrin


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om öppenvårdspsykiatrin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem. Det måste göras mer för att tidigt fånga upp de individer som mår dåligt och säkerställa att alla får den hjälp och det stöd som behövs. Att samtala, att fråga, det är nyckeln till att i tid uppmärksamma de som riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.

Psykiatrin i Sverige behöver förbättras på många punkter. Vården har präglats av en brist på tillgänglighet och har inte alltid varit evidensbaserad. Valfriheten måste ges ett större utrymme och samarbetet mellan kommuner och landsting måste förbättras. Det är viktigt att vården av människor med allvarlig psykisk sjukdom präglas av en helhetssyn på människan. Barn, vuxna och äldre med psykisk sjukdom ska ha tillgång till en kunskapsbaserad och god vård, samt rehabilitering när de behöver den.

Nya modeller och angreppssätt krävs inom psykiatrin för att bättre kunna möta människor i behov av hjälp. I Helsingborg fanns mellan 2002-2008 en enskild öppenvårdspsykiatrimottagning vid namn Aveny Teamet som tog emot patienter, hade god tillgänglighet och ett bemötande som gjorde att de med antal om två personer under en del av tiden lyssnade på patienterna, för att under den andra delen av mötet berätta för varandra vad de hört patienten berätta. På det viset fick man svar direkt på att man uppfattat beskrivningen från patienten korrekt. Därpå startade behandlingen. Syftet med denna metod var att foga samman två olika behandlingsmodeller utan att sätta någon före den andra. Genom detta angreppssätt blev det möjligt att anpassa behandlingen och vården utifrån den enskilde patientens behov och utgångspunkter med inte minst fokus på att förstå patientens psykiska problem och utmaningar.

Aveny Teamet är en inspiration och en öppenvårdpsykiatrimottagning värd att efterlikna. Därför krävs det fortsatt en väl fungerande öppenvårdpsykiatri med bättre specialistkompetens för att möta dagens psykiska ohälsa. Personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning ska även fortsättningsvis ges möjlighet att välja och ha inflytande över utformning och vem som ska utföra vård-, rehabiliterings-, och stödinsatser.

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

 

Eva Lohman (M)

Lisbeth Sundén Andersson (M)

Marta Obminska (M)