Motion till riksdagen
2017/18:1408
av Ann-Christin Ahlberg (S)

Självmord och psykisk ohälsa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av forskning och mer kunskap för att motverka psykisk ohälsa och minska antalet självmord och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fler människor tar sina liv varje år än vad som omkommer i trafiken. Många är unga, och i åldern 15–29 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Trots det satsas det mindre på forskning kring suicid än vad som görs på trafiksäkerhet.

Mer forskning behövs men också mer kunskap om vad som kan göras för att förebygga psykisk ohälsa och för att kunna upptäcka och förhindra att människor mår så dåligt att dom kan tänka sig att ta sina egna liv och också gör det.

Det är också ett ämne som många har svårt att prata om så det behövs någon slags upplysningskampanj så att vi ökar medvetenheten både hos allmänheten, bland beslutsfattare och inom skolhälsovården med flera.

Mer forskning och upplysning samt förebyggande arbete inom skolhälsovård, ungdomsmottagningar med mera behövs så att fler personer kan få hjälp och att fler kan upptäcka signaler så att personer med psykisk ohälsa kan få hjälp innan det är försent.

 

Ann-Christin Ahlberg (S)