Motion till riksdagen
2017/18:1401
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Kreditkortsfakturor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kreditkortsfakturor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I ett samhälle där program som ”Lyxfällan” har ett berättigande behöver privatpersoner inte få mer ekonomiska problem än de redan kan få. När en person beskriver hur han gång efter annan har betalat lån för inköp genom att ta nya lån i form av sms-lån är det uppenbart att många människor av olika anledningar skuldsätter sig och att deras ekonomi går över styr. För den som betalar kreditkortsfakturor via sin internetbank kan det exempelvis bli en obehaglig överraskning i form av höga räntekostnader. När en privatperson ska betala en kreditkortsfaktura via internetbanken syns nämligen inte totalbeloppet av summan som personen ska betala, endast det lägsta belopp som måste betalas visas. Det är då lätt för den som ser summan att välja att endast betala detta lägsta belopp som syns på skärmen. Resultatet blir att krediten övergår i extra räntekostnader för den enskilde.

Vill man som bankkund se hela summan som ska betalas måste man istället gå in och undersöka de uppgifter som står på e-fakturan. Resultatet av detta förfaringssätt har inneburit att många kreditkortsinnehavare tvingas till att betala resten av sina skulder på avbetalning. Konsumentverket har under 2017 fått ta emot många synpunkter och klagomål på detta förfaringssätt och menar att det blir problematiskt om endast det lägsta beloppet som man kan betala är förifyllt, i motsats till hela skuldsumman.

Vi kan inte å ena sidan ha debatter om att människor skuldsätter sig och vad det gör med deras liv. Privatpersoner som råkat illa ut bjuds in att berätta om detta i tv-soffor och i tv-program där vi får följa dessa människor som satt sig i knipa genom att köpa mer än de har råd till. Livet med dragning till att shoppa basuneras ut samtidigt som vi har en ordning där den som använder kreditkort i stort sätt uppmuntras av banker till att bara betala den lägsta summan och låta resterande lån ligga kvar. Detta måste förändras. Jag anser därför att ordningen borde vara tvärtom och att hela skuldsumman ska komma upp och att den som vill delbetala istället ska göra ett aktivt val för detta alternativ.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)