Motion till riksdagen
2017/18:1388
av Magnus Manhammar (S)

Gäddfabriker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheterna att stimulera anläggandet av gäddfabriker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dag simmar tyvärr allt färre gäddor i vårt innanhav. Minskningen av gäddorna i Östersjön tros till stor del bero på att antalet kustnära våtmarker blivit allt färre efter flera hundra år av torrläggningar och utdikningar av våtmarker. Uppemot hälften av Östersjögäddorna söker sig till våtmarker med sötvatten för att leka om våren. Då det nu finns alldeles för få ställen där gäddorna kan leka leder det till en svagare gäddstam.

Kustnära våtmarker fyller emellertid inte bara en funktion som gäddornas lekplats. Vatten som samlas i våtmarker är ofta rikt på näringsämnen som fosfat och kväve. Våtmarkerna tar till stor del hand om dessa ämnen genom att binda dem i marken. Men när våtmarkerna utdikas och dräneras når avrinningsvattnet istället fram till havet innan näringsämnena hunnit tas upp. Den ökade mängden av näringsämnen som rinner ut i havet bidrar kraftigt till övergödningen av Östersjön.

Gäddorna fyller även en viktig funktion för ekosystemet i havet. När de större rovfiskarna i Östersjön minskar ökar beståndet av småfisk som äter djurplankton. Djurplankton hjälper till att motverka övergödning genom att i sin tur äta växtplankton. Färre gäddor ger färre djurplankton och ett ökat antal växtplankton som bidrar till övergödningen av havet.

En viktig åtgärd för att öka gäddbeståndet är anläggandet av fler så kallade gäddfabriker. En gäddfabrik är en återställd våtmark och de som skapats hittills har visat goda resultat för gäddornas reproduktion. På Gotland har till exempel en myr återställts som redan första våren gav tio tusen gäddyngel.

Ett stärkt gäddbestånd är dock inte bara positivt för Östersjön ur ett miljöperspektiv. Blekinge är redan ett sportfiskeparadis men med ännu fler gäddor i våra vatten kan länets sportfiske utvecklas till ett riktigt gäddfiskeeldorado och därigenom stärka turistnäringen och skapa fler lokala arbetstillfällen.

För dem som vill anlägga gäddfabriker går det i dag att få ett visst ekonomiskt stöd från länsstyrelsen. Det är bra att detta ekonomiska stöd finns men situationen i Östersjön är så allvarlig att större satsningar behöver göras. Därför bör regeringen undersöka möjligheterna att på andra sätt stimulera anläggande av gäddfabriker. Det vinner vi alla på. Såväl Blekingebor som gäddor och Östersjön.

 

 

Magnus Manhammar (S)