Motion till riksdagen
2017/18:1380
av Suzanne Svensson och Peter Jeppsson (båda S)

Moms för båtklubbar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa momsplikt för ideella båtklubbar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholms stad kommer att börja ta ut 25 procents moms från stadens båtklubbar, enligt ett färskt beslut i Skatterättsnämnden. Stockholm stad vände sig till nämnden för att få reda på om moms skulle kunna tas upp för marken som hyrs ut till de över 80 båtklubbarna, eftersom det finns många undantag till skattefriheten. I och med sitt bindande beslut meddelade Skatteverket att momsplikten omfattar alla markarrenden för vinteruppläggning av båtar och hänvisade bland annat till ett danskt fall i EG-domstolen 2005. Förenklat kan man säga att parkeringsplatser är momspliktiga och att en uppställningsplats för en båt eller en hamnanläggning för förtöjning eller ankring är en parkeringsplats i juridisk mening. Vilket fordon som parkeras har ingen betydelse.

Göteborgs stad, tillsammans med en mängd andra kommuner i Sverige, gör en annan tolkning. Arrenden av mark är inte momsbelagda. De tar därför inte ut moms på sina arrende- och hyresavtal i hamnområden. Konsekvensen av Skatteverkets beslut blir troligen att alla kommuner snart kommer att få lov att momsbelägga båtklubbarna.

För en ideell båtklubb i Stockholm som i dag hyr 125 bryggmeter ägda av staden och 3 000 kvadratmeter markyta för uppställning innebär beslutet att klubben får betala över 20 000 kronor mer per år i avgift.

Momsbeslutet kommer att skada ett allmännyttigt och ideellt föreningsliv samt en hundraårig folkrörelse. Troligen kommer beslutet inte bara att få konsekvenser för båtlivet, utan för hela den ideella och allmännyttiga föreningsverksamheten i landet.

 

 

Suzanne Svensson (S)

Peter Jeppsson (S)