Motion till riksdagen
2017/18:1378
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Personalgåvor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över frågan angående personalgåvor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har, vid en jämförelse med andra länder, en snäv och otidsenlig reglering av förmåner och gåvor i ett företag. Till exempel får en arbetsgivare bara en gång om året, vid jul, ge en gåva till sina anställda för högst 450 kr (inklusive moms). Om gåvan ges en annan tid på året, ska den beskattas oavsett beloppet.

Förutom jubileumsgåva som är en gåva till en anställd när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Värdet får inte överstiga 1 350 kronor inklusive moms. Eller minnesgåva som är en gåva av minneskaraktär som lämnas till varaktigt anställda i samband med att den anställde uppnår en viss ålder (till exempel den anställdes 50-årsdag), efter en längre tids anställning (20 år eller mer) eller när en anställning upphör. Minnesgåvor är skattefria om värdet inte överstiger 15 000 kronor och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

Vi menar att gåvor och uppskattning i vardagen har en stor betydelse för en god personalvård. Oftast är det inte det ekonomiska värdet som spelar roll, utan omtanken och gesten. Gåvan eller förmånen blir ett sätt att uppmuntra, skapa motivation och ge ett erkännande.

Kan man lätta på regelverket för att skapa bättre förutsättningar för arbetsgivare att visa god personalvård utan att bryta mot regelverket?

Vi föreslår att regeringen ser över möjligheterna att anpassa dessa regler, så att våra regler är i harmoni med våra grannländers regelverk – Danmark (1 000 DKK), Norge (1 000 NOK) samt många länder i Europa med ca 100 € per anställd och år att disponera fritt över året.

Det här handlar inte minst om svenska arbetsgivares konkurrenskraft för att behålla bra och värdefull personal inom landet. Den globala konkurrensen om arbetskraft blir allt mer intensiv och då är löner, arbetsmiljö och god personalvård av allra största vikt.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Marie Olsson (S)

Patrik Engström (S)