Motion till riksdagen
2017/18:1371
av Åsa Westlund och Alexandra Völker (båda S)

Föräldraledighet för EU-parlamentariker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur det kan säkerställas att Europaparlamentariker är berättigade till föräldraledighet med en tjänstgörande ersättare, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Föräldraförsäkringen syftar till att den som är förälder ska kunna kombinera föräldraskapet med arbete eller studier. Ett annat viktigt syfte är att alla barn ska få tid med sina föräldrar, särskilt under det första levnadsåret. Idag är arbetsgivare tvungna att låta anställda vara lediga i samband med födsel samt för att vara föräldralediga. Detta borde också gälla förtroendevalda. Sveriges företrädare i Europaparlamentet har idag inte den möjligheten.

Valet till Europaparlamentet är numera ett listval i alla länder. Riksdagens regler skulle därför enkelt kunna tjäna som förebild i formulerandet av ett liknande system för Europaparlamentet med rätt till föräldraledighet och tjänstgörande ersättare under föräldraledigheten. Detta krav bör regeringen driva i EU. EU är i grunden en union mellan medlemsländerna, och hur Europaparlamentet organiseras kan därför inte enbart vara en fråga för parlamentet utan också för EU:s medlemsländer.

Här bör Sverige driva på för en förändring som underlättar för framför allt kvinnor i barnafödande ålder att vara Europaparlamentariker. En förändring som innebär att ersättare kan kallas in vid föräldraledighet kan dessutom kräva en ändring i valrättsakten, och en sådan förändring kräver medlemsstaternas godkännande.

 

 

Åsa Westlund (S)

Alexandra Völker (S)