Motion till riksdagen
2017/18:137
av Said Abdu (L)

Industrimuseer för att öka turismen och stärka intresset för teknisk utbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att komma med förslag på hur antalet svenska industrimuseer påtagligt kan ökas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Köln finns Schokoladenmuseum, som har över 11 miljoner besökare årligen. I museet ges en inblick över chokladens och kakaons historia fram till nutid. I museet finns en produktionsanläggning som producerar choklad ”live”, besökarna kan se hur den fungerar och hur anläggningen manövreras, i detta fall av medarbetare från chokladtillverkaren Lindt & Sprüngli. Besökarna får smaka av den nyproducerade chokladen.

Museet ger en inblick i en bransch och visar på tillverkningsteknologi. Som besökare inser man att tillverkning av choklad egentligen är en avancerad industriell process.

Museet besöks, förutom av turister, flitigt av elever och studerande på olika nivåer inom det tyska utbildningsväsendet.

Liberalerna anser att motsvarande museer bör etableras i Sverige, i samarbete med olika företag. Museerna kan stärka intresset för teknisk utbildning, är turistmagneter, och det företag som är samarbetspartner i industrimuseet stärker sitt varumärke nationellt och internationellt.

 

Said Abdu (L)