Motion till riksdagen
2017/18:1364
av Paula Holmqvist m.fl. (S)

Hyvling av anställning/arbetstid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn av lagen om anställningsskydd (LAS) bör komma till stånd i syfte att förhindra s.k. hyvling av anställningar/arbetstid och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 30 november 2016 kom ett uppmärksammat besked från Arbetsdomstolen. Ett företag hade rätt att minska veckoarbetstiden, och därmed lönen, för anställda utan hänsyn till turordningen och utan att betala uppsägningslön.

Arbetstagarparten, Handelsanställdas förbund, hävdade att personerna hade sagts upp och återanställts. Arbetsgivaren menade att det handlade om omreglering av tjänster, vilket inte omfattas av några turordningsregler eller uppsägningstider enligt LAS. Förändringen skulle ske omedelbart. Arbetsdomstolen slog fast i domen att det rörde sig om omplaceringserbjudanden som de anställda accepterat då de undertecknat nya anställningsbevis.

Det kan knappast ha varit riksdagens avsikt som lagstiftare att anställningsskyddet skulle hanteras på det här sättet. Ovannämnda avgörande i Arbetsdomstolen kan i förlängningen få negativa konsekvenser för alla som har en anställning.

En översyn av lagen om anställningsskydd med syfte att förhindra att anställningsskyddet urholkas genom hyvling är mycket angelägen.

 

 

Paula Holmqvist (S)

 

Catharina Bråkenhielm (S)

Jörgen Hellman (S)

Peter Johnsson (S)

Petra Ekerum (S)