Motion till riksdagen
2017/18:1363
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Regionala hänsyn för statliga bolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om myndigheters lokalisering och om att se över möjligheterna att statliga bolag i sina ägardirektiv får tydliga direktiv om att ta regionalpolitiska hänsyn vid (om)lokalisering och effektivisering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har presenterat en nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft som vi anser ska utgöra en gemensam utgångspunkt i arbetet för allas möjligheter att bo, utvecklas, jobba och driva företag i hela landet. Den regionala tillväxtpolitiken handlar om åtgärder för att ta till vara hela landets utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter.

Kompetensförsörjning och en varierad arbetsmarknad är grundläggande. Vår frustration grundar sig i tron och förhoppningen om att Sverige ska hålla ihop. Regeringen har ett samlat ansvar för de effekter enskilda myndighetsbeslut får som helhet. Detsamma borde gälla även de statliga bolagen. En översyn över möjligheterna för myndigheter och statliga bolag att ta ett större ansvar för helheten och eventuella negativa effekter för kommuner och individer kan behöva göras.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Marie Olsson (S)