Motion till riksdagen
2017/18:134
av Said Abdu (L)

Översyn för att stärka den svenska klockindustrin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning med uppdraget att genomföra en översyn av hur den svenska klockindustrin kan stärkas med avseende på utbildning, design, tillverkning och export och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige växer nu en klockindustri fram. I somliga fall designas klockan i Sverige, och tillverkning sker helt utomlands. I andra fall designas och slutmonteras klockan i Sverige. Klockorna exporteras till ett flertal länder. De svenska klockmärkena finns i olika segment från mer modebetonade klockor i lägre prissegment till exklusiva klockor i högre prissegment.

Genom försäljningskanaler som internet underlättas försäljningen av klockorna på den internationella marknaden.

En klockindustri är för ett land en väsentlig internationell ambassadör. Länder som Japan, Schweiz och Tyskland har välkända klockindustrier som skapar sysselsättning och exportintäkter och stärker landets varumärke internationellt. Mot bakgrund av ovanstående anser Liberalerna att det är väsentligt att i samverkan med branschens företrädare utröna vilka behov som finns för att branschen ska kunna expandera påtagligt.

 

Said Abdu (L)