Motion till riksdagen
2017/18:1339
av Edward Riedl (M)

Friskvårdsbidraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket för skattefri motion och friskvård i syfte att addera fler friskvårdsklassade aktiviteter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I april 2017 uppdaterades statistiken för svensk fetma och övervikt. Mer än hälften av Sveriges befolkning är idag överviktig, närmare bestämt 51 procent. Vidare visar statistiken att andelen med fetma, som är den allvarligare graden, ökade mer än andelen överviktiga. Utvecklingen går åt fel håll och det är angeläget att den bromsas upp och vänds.

Från politiskt håll måste vi göra vad vi kan. Ett verktyg för ett Sverige som motionerar mer är friskvårdsbidraget. Friskvårdsbidraget är i grunden en mycket bra skatteförmån som subventionerar bland annat motionsfrämjande aktiviteter. Endast cirka en av tre svenskar utnyttjar dock bidraget. En bidragande orsak till detta kan vara att listan över skattefria förmåner inom motion och friskvård är mycket snedvriden, speciellt i relation till de aktiviteter som inte får klassificeras som skattefria förmåner.

Exempel på aktiviteter som är godkända för friskvårdsbidrag är boule, homeopati eller hypnos för rökavvänjning. Däremot är exempelvis inte ridning, att anlita en personlig tränare eller bergsklättring godkända för friskvårdsbidrag. Det är en orimlig snedvridenhet utan konsekvent linje. Homeopati och hypnos saknar exempelvis helt vetenskapliga belägg för om eller vilka effekter de har. Att aktiviteter som främjar det fysiska välbefinnandet utelämnas från listan över godkända aktiviteter är i ljuset av detta väldigt egendomligt.

Listan över godkända aktiviteter bör därför ses över i syfte att inkludera fler fysiska aktiviteter. På så vis kan vi ta ett steg på vägen mot att få bukt med den oroande fetmautvecklingen.

 

 

Edward Riedl (M)