Motion till riksdagen
2017/18:1316
av Mikael Oscarsson (KD)

Begränsa vildsvinsstammen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur jakten på vildsvin kan underlättas genom förenkling av tillståndsgivningen för kameraövervakning av åtel och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om regeländringar för att underlätta jakt nattetid, exempelvis genom möjlighet att använda rörlig belysning och mörkersikten, och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda vilka fler jaktformer utöver de nu använda som kan användas för att minska vildsvinsstammen och utforma riktlinjer för jakt enligt dessa fångstmetoder, exempelvis fällor och fångstgropar, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vildsvinsstammen ökat mycket snabbt. Det är många faktorer som samverkar till det – få naturliga fiender och god tillgång på mat, exempelvis i form av utfodring av vilt med mera.

Sammantaget gör detta att skadorna på grödor och mark ökar. Vildsvinen står också för ett stort antal viltolyckor i trafiken; år 2016 uppgick de till 4 757 i hela landet. I Uppsala län har de ökat varje år sedan 2010, från 68 då till 326 förra året. Under årets första 5 månader har antalet trafikolyckor med vildsvin ökat med nästan 40 procent i Uppsala län.

Vildsvin är även så pass stora och i vissa fall vildsinta att de upplevs som ett hot mot människor i tättbebyggda stråk.

Vildsvinspopulationen måste begränsas genom ökad jakt. Den effektivaste jaktmetoden för vildsvin är med åtel nattetid. Kameraövervakning av åteln underlättar jakten, men är i dag tillståndspliktig. Ett måste är förenkling av tillståndsgivningen för övervakningen. Det behövs även andra regeländringar för att underlätta jakt nattetid, till exempel möjlighet att använda rörlig belysning och mörkersikten.

I syfte att effektivisera jakten och minska de skadliga effekterna bör även andra medel att jaga i vissa fall tillåtas. Exempelvis kan fällor och fångstgropar vara effektiva som komplement för att få ner vildsvinsstammen i särskilt drabbade områden. Regeringen bör utreda vilka fler jaktformer utöver de nu använda som kan användas för att få ner vildsvinsstammen, och utforma riktlinjer för jakt enligt dessa fångstmetoder.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)