Motion till riksdagen
2017/18:131
av Said Abdu (L)

Erfarenheter av svenska avtynade branscher inför framtiden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag  att tillsätta en tvärvetenskaplig utredning/kommission med syftet att samla erfarenheter och kunskaper från tidigare betydande branscher i Sverige om varför dessa branscher har tynat bort, varefter erfarenheterna och kunskaperna transformeras in i nu betydande och kommande svenska branscher för att dessa inte ska gå samma öde till mötes, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige har sedan 50-talet haft väl etablerade företag inom olika branscher som nu har tynat bort. Några exempel är varvsindustrin med Götaverken, Arendal och Kockums, hemelektronik med märken som Luxor och Skantic, bildindustrin med Saab, datorer med märken som Data-Saab, mobiler från Ericsson. I andra länder utvecklas dessa branscher väl, länder som Japan, Kina, Sydkorea, Tyskland, USA.

I nämnda länder skapar dessa företag i sin tur kluster med kompetenta företag som i sin tur utvecklas väl, både i rollen som underleverantör och med egna produkter. Företagen i klustren skapar sysselsättning, exportintäkter och samverkan med högskola/universitet.

Liberalerna menar att det är väsentligt att tvärvetenskapligt och på ett djupgående sätt inhämta kunskaper och erfarenheter varför nämnda branscher och i förekommande fall företag inte utvecklats positivt i Sverige, medan vi har kunnat se en positiv utveckling av motsvarande branscher i andra länder. Utifrån de kunskaper och erfarenheter som den tvärvenskapliga utredningen/kommissionen presenterar, bör slutsatser och konkreta förslag formuleras för att om möjligt förhindra en mindre gynnsam utveckling för i dag, och kommande, livskraftiga svenska näringar.

 

Said Abdu (L)