Motion till riksdagen
2017/18:1303
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Förbud mot att varna för poliskontroller


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att göra det straffbart att varna andra trafikanter för polisens trafikkontroller och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polisen ansvarar för att övervaka och utreda brott i trafiken. Polisens särskilda trafikkontroller fyller en viktig funktion i arbetet med att upprätthålla ordning och säkerhet på våra vägar. I samband med trafikövervakning upptäcks exempelvis hastighetsöverträdelse, rattfylleri och bilbältesbrott men även felaktigheter på fordon och förarens körkortsbehörighet är föremål för polisens trafikkontroller.

Att varna andra trafikanter för dessa poliskontroller på vägarna är inte bara dumt utan kan få förödande konsekvenser, oavsett om det sker på vägarna, via sociala medier eller på andra sätt. Beteendet innebär nämligen att t.ex. efterlysta, rattfyllerister och narkotikapåverkade personer kan undkomma och därmed fortsätta att utgöra en fara för både sig själva och sina medtrafikanter. Ytterst handlar det om liv eller död och att varna andra innebär också att grova brottslingar kan gå fria och därmed kan fortsätta att utgöra en fara för samhället. För att polisen ska kunna arbeta effektivt mot trafikbrott och annan brottslighet borde därför lagstiftningen ses över så att det blir straffbart att varna andra trafikanter för polisens trafikkontroller.

 

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)